Waarom aansluiten bij ‘Nederland: Wereldland’?

Auteur: Hermine Broggel.


In 2016 gebeurden er drie belangrijke dingen. In april in Nederland een referendum over het verdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne, in juni een referendum in Engeland over uittreding van dat land uit de Europese Unie (Brexit) en op 8 november in Amerika de verkiezing van Donald Trump tot president. Alle drie de keren hadden veel mensen spijt, want: niet gestemd; het komt niet zover; dat gaat niet gebeuren. Steeds waren de leugens niet van de lucht, het bedrog in Engeland was de volgende dag al duidelijk, Nigel Farage zei het gewoon: het is niet waar wat ik heb gezegd. Ons eigen referendum in april was ook omgeven door onwaarheden, het was zelfs voor de stemming al duidelijk dat het een uit de hand gelopen actie was van GeenStijl e.a., die helemaal niet over het verdrag ging.

In Engeland en Amerika gingen er vanaf de dag erna veel mensen de straat op om te demonstreren. Dat is natuurlijk goed, maar ook te laat. Ik zocht een manier om van tevoren mijn stem te laten horen, samen met veel andere mensen die dit ook wilden.

Het ‘burgerinitiatief Nederland: Wereldland’ kwam daarom als geroepen. Ik reageerde op de tweet van Onno Bosma, gaf mijn emailadres, en een week later hadden we een eerste bespreking met een enthousiaste groep mensen die allemaal hetzelfde willen: voor de verkiezingen de krachten bundelen en onze stem laten horen. Als burgers, niet als politieke partij, die zijn er al genoeg.

Onze eerste actie is demonstreren voor de bescherming van onze rechtsstaat op 11 maart in Amsterdam, en iedereen oproepen om in ieder geval te gaan stemmen op 15 maart. Daarna houdt het niet op. We gaan door met dit initiatief. Het blijft belangrijk. Deze beweging moet zo belangrijk worden dat iedereen ervan heeft gehoord, en meer weet over wat eigenlijk een rechtsstaat is. En met name ook mensen zonder juridische achtergrond zoals ik zelf.