Niet volmaakt; wel voldoende

Auteur: Gertjan Kleinpaste, Kandidaat Tweede Kamerlid voor de Piratenpartij.


Natuurlijk ben ik erbij op 11 maart 2017, ‘Nederland Wereldland’. Een manifestatie waar we onderstrepen hoe belangrijk onze rechtsstaat is. Laat ik eerlijk zijn. Ik heb een haat-liefde verhouding met die rechtsstaat. Ik heb in mijn leven voldoende aanvaringen gehad met de rechtsspraak en met de daaruit voortkomende vonnissen om teleurgesteld te zijn. Ik wantrouw advocaten en rechters. Zoals ik veel politici wantrouw. Maar ik koester die prachtige zin van Willem Wilmink uit het lied ‘Ben Ali Libi’:

‘En altijd als ik een schreeuwer zie,
met een alternatief voor de democratie,
denk ik, jouw paradijs, hoeveel ruimte is daar
voor Ben Ali Libi, de goochelaar’.

Met onze rechtsstaat is dat net zo. Niet perfect, maar zeker beter dan een situatie waarin er geen rechtsstaat is en het gelijk per definitie aan de zijde van de macht zit vastgeplakt. Mijn moeilijke verhouding tot het recht, komt voort uit de gedachte dat we alles in regels willen vangen en er teveel van uit lijken te gaan dat alles wat niet expliciet verboden is, is toegestaan. Niet alles wat wettelijk mag, is wenselijk. Niet alles wat niet mag, is per definitie ongewenst.
Naast een juridisch kader blijft het van cruciaal belang dat wij mensen met elkaar in gesprek blijven over de wenselijkheid of de onwenselijkheid van bepaalde zaken. Dat wij daarover een ethisch debat voeren. Dat we de moraliteit altijd opnieuw aftasten en onderzoeken. Dat we die dialoog, dat gesprek, dat debat in vrijheid met elkaar kunnen voeren.

Daarom sta ik op 11 maart 2017 pal voor ‘Nederland Wereldland’. Ons land is zeker niet volmaakt, maar verdient een dikke voldoende voor de waarborgen die het haar burgers biedt.