Van het padje

Auteur: Aart van der Gaag.


Trump beschuldigt de media van vals nieuws, in Nederland is er al langer een hetze tegen de ‘linkse’ media, dan worden vaak bijvoorbeeld NOS, Volkskrant en Buitenhof bedoeld.

Ik behoor al mijn hele leven tot dat zogenaamde linkse kamp. Nadat ‘Het Vrije Volk’ ter ziele ging, nam ik een abonnement op de Volkskrant, ik ben lid van de VARA en de PvdA, Greenpeace en nog zo wat. Oh ja, voor de goede orde, ik behoor tot het werkgeverskamp, heb een aantal -heel grote- bedrijven geleid en ben jarenlang lobbyist voor de uitzendsector geweest.

Maar ik ben van het padje geraakt. Vooral door dit weekend. Het NOS journaal bracht zondag 19 februari een reportage van de massale opkomst van kiezers in Spijkenisse en even later een kort moment van een linkse bijeenkomst rond de zorg waar slechts enige duizenden op afkwamen. De werkelijkheid was dat er ongeveer 80 tot 150 gewone mensen op Wilders afkwamen (in tegenstelling tot de pers die er inderdaad massaal was) en dat er rond 10.000 mensen bij de zorgdemonstratie waren. Dat is dus ‘mijn’ leugenachtige linkse pers? Wel leugenachtig, niet links, wel van het padje. Hoe kan een neutrale club zo de fout ingaan, zodat ik ook niet meer weet wie en wat ik kan vertrouwen?

Net zo goed als dat ik steeds verbaasd ben dat die Kuzu van DENK steeds in Buitenhof verschijnt, dat elke politieke bedenkelijke splinter zoveel aandacht krijgt van respectabele programma’s als Pauw, Jinek of Nieuwsuur.
Mijn conclusie is dat linkse journalistiek er niet meer is, te bang om voor links versleten te worden, dat je niet alles moet geloven wat je ziet en hoort en dat burgers een tegenbeweging moeten vormen. Nederland: Wereldland is er zo één.