Rafels aan de Rechtsstaat

Auteur: Aart van der Gaag.


Vrijdag zat ik aan tafel met Ferdinand Grapperhaus, hoogleraar in Maastricht, oud SER lid, baas van advocatenclub Allen&Overy en in een recent verleden onder andere ook voorzitter van de CDA programmacommissie.

Ferdinand is een bijzondere man, behoort overduidelijk tot de elite, maar is niet bang zich controversieel te uiten. Doet nooit mee aan gangbare politieke correctheid. Volg zijn tweets maar @ferdgrapperhaus. Bovendien heeft ie leuke merkwaardige hobby’s. Hij weet veel van muziek, pop en klassiek, leest alles, kijkt films, als je zijn lijstje met aanbevolen cd’s films en boeken ziet word je al moe van het denken aan de opdracht om dat allemaal te horen, te zien en te lezen.

Natuurlijk had ik het met hem over #beschermderechtsstaat en dus Nederland: Wereldland, niet gek als je weet dat hij net een boek ‘Rafels aan de Rechtsstaat’ heeft laten verschijnen.
En wat ik hoopte gebeurde, ja hij werd enthousiast en wil geïnformeerd worden, en dat doen we.
En ja, dat gebeurt me dus veel meer, sympathie genoeg, interesse volop en ik zie een uiterst enthousiaste zeer diverse groep, die bouwt aan deze jonge burgerbeweging Nederland: Wereldland.

En tegelijkertijd besef ik dat we het echt aan het uitvinden zijn, dat succes niet gegarandeerd is, dat we geld, marketing, grote groepen en organisaties nodig hebben.
Een bedrijf leiden is echt veel makkelijker.
Wie komt helpen?